Френският Съвет за отбрана се събра в Елисейския дворец
Френският Съвет за отбрана се събра в Елисейския дворец / снимки: БГНЕС

В Париж приключи извънредното заседание на френския Съвет за национална сигурност под председателството на президента Франсоа Оланд, посветено на серията терористични атентати в Париж.

На срещата при президента взеха участие премиерът Мануел Валс, вътрешният министър Бернар Казньов, министърът на правосъдието Кростиан Тобира, министърът на отбраната Жан-Ив льо Дриан, министърът на здравеопазването Марисол Турен, министърът на финансите Мишел Сапен, министърът на икономиката Еманюел Макрон, а също така ръководителите на специалните служби, жандармерията и полицията.

Президентът Оланд обяви тази нощ извънредно положение на цялата територия на Франция и въвеждане на граничен контрол, което ще позволи да се ограничи движението на хора, ще осигури охрана на обектите и др. мероприятия с цел осигуряване на безопасност и предотвратяване на нови атаки.

Френският Съвет за отбрана се събра в Елисейския дворец
netinfo

Френският Съвет за отбрана се събра в Елисейския дворец
netinfo

Френският Съвет за отбрана се събра в Елисейския дворец
netinfo

Въпросът за координирането на антитерористичните действия ще се обсъжда в понеделник, 16 ноември, на планова среща на Съвета на ЕС на равнище министри на външните работи, предаде ТАСС, позовавайки се на информация от Съвета на ЕС.

Още днес британският премиер Дейвид Камерън свиква извънредно комисията за действия при кризи КОБРА след атентатите в Париж, предаде АФП. „Ще председателствам заседание на комисията КОБРА тази сутрин след ужасяващите терористични нападения в Париж”, написа Камерън в Twitter.

Канцлерът Ангела Меркел обяви, че свиква също днес кризисно министерско съвещание след атентатите снощи в Париж и обеща да направи всичко, за да помогне на Франция в борбата срещу тероризма.

„Ще се срещна през деня със съответните министри, за да обсъдя развоя на ситуацията във Франция и всички въпроси, свързани с това”, цитира АФП изявление на Меркел.

Външните министри на западните страни обсъждат последиците от атаките в Париж

Извънредно заседание на Държавния съвет за сигурност на Чехия е свикано днес в Прага, съобщи чешката телевизия. „Министър-председателят Бохуслав Соботка свика извънредно Държавния съвет за сигурност във връзка с терористичните атаки във Франция”, се казва в съобщението. Полицията и силите за сигурност повишиха степента на охрана на летищата и чуждите посолства в Чехия, се казва в съобщението, цитирано от ТАСС.